söndag 12 april 2009

Demodex

Med risk för att tjata, gårdshunden är en frisk ras. Att jag nu skriver om diverse sjukdomar är för att jag anser att det är av största vikt att man förebygger. Det vill säga att man är medveten om att dom finns så att man aktivt kan förhindra att dom får spridning i rasen. Stoppa Olle i grind helt enkelt så att gårdshunden får förbli frisk. Det är otroligt mycket enklare att förhindra att sjukdomar sprids än att få bukt på dom när dom är etablerade i en ras och innebär dessutom större ingrepp på rasen som sådan. Felsökning kallar en del det, förebyggande kunskap kallar jag det. I vår ras har det endast förekommit enstaka fall av Demodikos.

Vad är då Demodex. Jo ett hårsäckskvalster. Blev mycket förvånad när jag läste att ett hårsäckskvalster kan vara ärftligt, lät så lustigt, ärver man dom genom att dom hoppar över när man föds? Riktigt så var det inte. Demodex finns hos alla hundar men bara vissa får sjukdomen, Demodikos. Den yttrar sig som fläckvist håravfall i mindre eller större utsträckning. Runda fläckar utan rodnad eller andra tecken till inflammation. Vanligast i ansiktet. Dom självläker oftast men kan bli kroniska och blir dom det kan hudfläckarna bli inflammerade samt drabbas av hudinfektioner.

Skälet till att det är ärftligt är att de hundar som drabbas av sjukdomen har en genetisk defekt på sina T-lymfocyter, en typ av vita blodkroppar som utgör en del av kroppens immunförsvar. Den anses som recessiv d v s att både mamman och pappan måste ha defekten för att den ska få genomslag. Den kan också drabba hundar som har sänkt immunförsvar av andra skäl t ex cortisonbehandling. Sjukdomen är graderad d v s man kan ha den i liten utsträckning och lokalt eller generellt. Hund som drabbas av sjukdomen ska tas ur avel. En del veterinärer anser att är den generell så ska även föräldrar och helsyskon tas ur avel parallellt med Legg Perthes.

Lite mer att läsa finns också på: http://www.ddbisverige.se/sidorna/demodex.htm Det finns också mer information på SKK:s anomalex.



Zelda spanar

1 kommentar:

Linda och gänget sa...

Hej Lena
Vilket fantastiskt jobb du gör för den dansksvenska gårdshunden. Jag hoppas innerligt att du inte slutar med det. Tänk om galenpannorna som bloggar smörja på internet fick bestämma. Men det är klart, har man inte något vettigt att säga så får man väl ta till skitsnack om andra för att få gehör. Det finns alltid galningar som är villiga att haka på. Hur duktig på att skriva skit man än är så är det ändå bara skit man skriver. Patetiskt, sjukt och tråkigt men dom biter bara sig själva i svansen på det sättet. Ingen människa vinner respekt på det sättet annat än från andra som är lika knäppa. Så snälla du fortsätt att jobba som du gör. Vi är så många som behöver dig.
Kram Linda