Det som också var en sådan överraskning var sättet att lämna muntliga kommentarer. Återigen utan värdering men jag har aldrig varit med om något sådant förut. På de utställningar jag varit på har domare som ger lägre priser, särskilt till juniorer och unghundar, varit noga med att tala om ungefär att: det är priset för dagen, att hunden är ung och under utveckling och att man får se framledes om priset kanske kan bli annorlunda. Äldre hundar med lägre priser motiverar man om så önskas men för det mesta brukar dom inte säga så mycket om det utan istället på slutet förklara vad dom anser är bra och typiskt hos de hundar dom premierar som en sorts allmän förklaring i hur dom tänker om rasen. Så var det inte den här gången utan många av de jag pratade med återgav till mig att de fått kommentarer som dom tyckte var onödiga, gjorde dom ledsna och fick dom att känna att loppet var kört för att hunden inte var exteriört bra nog.
Men nu lämnar vi det och ger oss in på ämnet gubbar. Vädret har varit fantastiskt senaste dagarna, strålande sol och tjugo grader. Så det rycker i planteringstarmen kan ni tro. Sagt och gjort (som alltid) så har jag planterat för fulla muggar, å så roligt och så fantastiskt fint det blir.
Så kom jag då till jordgubbslandet. Först vill jag skryta och berätta att norrbottniska jordgubbar anses godast i världen. Konstigt va, nä inte särskilt, dom mognar ju i sol dygnet runt den korta sommar vi har här i midnattsolens land. Anlade mitt land för fem år sedan så jag behövde byta ut plantor. Har två typer av gubbar i landet. Gick först till handelsträdgården och köpte ett antal plantor av en sort. Sen kom jag på att min fantastiska faster Eva har massor av gubbar som hon pratat om att jag får ta av. Hon har också en helt outstandig trädgård men den tänker jag inte ens försöka att beskriva, den måste upplevas. Så resterande av jordgubblandet är hennes plantor.
De uppdrivna och förädlade plantorna gav otroligt söta, stora, vackert mörkröda bär, inte så många per planta. Första gången jag skördade så blev jag helt begeistrad över dessa. Vilka fantastiska gubbar. Jag visade alla jag känner vilka supergubbar som plantorna gav. Men efter några år så känns det inte alls så längre, så söta och känns ändå smaklösa på något sätt, utan karaktär, nästan inte som jordgubbar, mörkröda kanske en gnutta plastlika, och alla likadana. Så då stod jag här då med mina plantor och plockade bort de jag köpt i handelsträdgården. Jag sparade mina bondgubbar istället. Ja såklart, det har ni säkert redan förstått, dom är ju mina gårdshundsgubbar.
Riktiga bondgubbar som vuxit här på landet sedan urminnes tider. Ja alla är ju jordgubbar förstås och visst skulle jag känna igen dom i vilken skål som helst. Dom ser ju lite lika ut, lite knubbigare och bulligare liksom, av samma typ. Men inte ett bär är likadant. En del mindre och en del större, en del till och med jättestora och några pyttesmå. En del med mycket prickar och en del färre. Mer eller mindre knöliga såklart. Några är jämrödare och andra mer blandade i färgen. Somliga otroligt söta och en andra mindre söta men fantastiskt goda med mycket karaktär och arom. Och dom ger jätteskördar, rekordet är 32 liter som jag plockade i mitt lilla land på tolv kvadrat , totalt såklart, och en gynsam sommar.
Precis så vill jag ha mina gubbar och precis så vill jag ha våra gårdisar. För mig kan dom vara rastypiska men olika, dom behöver inte vara stöpta i samma form. Det är ju en av de saker som är så utmärkande för vår ras, dom är så individuella och heterogena både vad det gäller temperament och exteriör och då tycker jag att dom också ska bedömas efter det. Och är det nu så att dom är utåt kanterna så ska dom inte självklart inte bli champinons. Då får dom vara det dom är bäst på, sig själva. Det man aldrig ska glömma bort tycker jag är att utseende bara är en egenskap av många och är inte heller viktigare än någon av hundens andra egenskaper.
Och sist men inte minst, hunden skiter nog faktiskt blankt i om den är champion eller ej.
Prisband det är smaskens oavsett vilken färg det har
10 kommentarer:
Det finns gott om Gubbar som kör helt efter eget huvud och ibland utan struktur. Det snurrigaste jag varit med om var när en hund flyttades och resten fick pris som dom stod, i nr-ordning.
På WDS så ansåg dom ju just att rasen var ovanligt homogen, men så var det också ovanligt många hundar samlade på en och samma plats! Ha' det bra i vårsolen!
Ja Lena, vilken underbar text. jag tror att du har helt rätt. Han gillade inte olikheterna hos vår hundar. Såg att han bedömt gråhundar nyligen i Överkalix. Det vara samma där massor av hundar med 2:or och 3:or. Utan att veta något om gråhunden så gissar jag att även denna ursprungliga ras som användes som jakthund uppvisar stora olikheter för att den är så naturlig!!! Det här med allt för mycket stirrande på likheter är säkert inte bra!
Hälsningar från
Siw, Titus o Elliot
Jag glömde kommentera bilden längst ner. Vilken underbar illustration till texten. Vackra Walle ( med i mitt tycke vackert huvud) med det gula trejeprisbandet så stolt i sin mun. Enl bedömningen hade han inte tillräckligt markerat stop. Jag vet inte om jag är dålig på att bedöma gårdisar men nog duger hans huvud mer än väl!!!!!
Utdrag ur SKKs tävlingsbestämmelser ang pris sättning
2:a pris
En i typ och byggnad god hund, vars exteriöra
fel inte är mer framträdande än att den kan
sägas vara ett gott avelsresultat.
3:e pris
En i typ godtagbar hund, vars exteriöra fel
inte är av mer allvarlig art än att den kan sägas
vara ett godtagbart avelsresultat
A
Lite tråkigt om ni som skriver kommentarer på den här bloggen inte skriver ut vem ni är. Det blir roligare om man vet som kommer med åsikter och kommenterarer.
Med vänlig hälsning
Siw Synnerman Nordström
Jag tror nog att Lena vet vem jag är. Men för er andra så är det Anna Majaniemi. A
angående muntliga kommentarer: på älghundsutställningar är kritiken helt öppen dvs domaren läser upp kritiken i högtalare inför hela publiken och sedan publiceras den även på älghundsklubbens hemsida. Det är nog inte så ovanligt med muntlig kritik heller, sen kan man väl anse det vara onödigt eller inte det är upp till var och en att tycka till om det. Mest förvånad blev jag nog över den äldre dam som kommenterade sin trea med ett högt och ljudligt "domardjävel" innan hon ens lämnat ringen. Tråkigt när folk reagerar på detta sätt, själv har jag lärt mig på handlerkurs att man ALDRIG kommenterar domarens omdöme, det är domaren som dömer och det är nog inte trevligt för de övriga att höra upprepade kommentarer om domarens "okunskap", alla som deltar på en utställning betalar för domarens åsikt och den kan variera. Man är inte på något sätt garanterad att få 1:a för att man tidigare fått det utan man får nöja sig med det man får och vara en riktig "sportsman" och gratulera de som får bättre resultat. Kommentarerna sparar man tills man sitter i bilen på väg hem eller i hemmet.
Mvh Eva
Ang öppen kritik på utställningar. Det tycker jag är bra. På den allra första utställningen vi var på dömde Bengt-Åke Bogren, han började bedömningen med att berätta högt hur han såg på rasen och berättade vad han tyckte var viktigt. Sedan gav han en kort kommentar högt på varje hund, vad han tyckte var bra och vad han tyckte var mindre bra. Det var mycket lärorikt att lyssna till. Att däremot som domaren i lördags kasta ironiska kommentarer runt sig som den hunden skulle få pris som pointer, eller den ser ut som en terrier utan att säga något positivt om hunden tycker jag inte är ok.
Förlåt föregående kommentar var jag som skrev. Glömde ange namn.
tråkigt med så få ettor. det var samma med min ras (fransk bulldog) mycker 2or och tom 3or. vilket inte å så kul då man ställer sin junior första ggn. fick 2 på söndagen men på lördagen fick vi 1,1,ck btkl-3 så vi var ju lite tuffa då vi gick in i ringen men blev ju nertryckta i skoskaften direkt :( samma med en tjej jag känner var bara 2 i hennes ras som fick ettor! kanske var samma domare. en finntant?!
http://libertine.zoomin.se
Skicka en kommentar