söndag 5 oktober 2008

Antal valpar

Läste i senaste styrelsemötesprotokollet. Det har framförts önskemål om att rasklubbens ska ändra sina rekomendationer om att hanhundar ska få ha flera avkommor än i nuläget 20-25. Hmmmm. Det tål att tänka på. Om jag förstått saken rätt så är siffran 20-25 inte tagen ur tomma luften. Läste på Linda Laikres arbete om den genetiska driften som finns i rasen. Av våra inmönstrade hundar så var det ett fåtal som gick till avel och dessa har i sin tur fått väldigt många avkommor. Vi har alltså tappat en hel massa gener. Så illa att faktiskt gårdshundens katastrofala gensituation används som exempel då man föreläser om ämnet.

För att försöka få ordning på ett problem som rent av hotade vår ras överlevnad så satte man sig ned lade upp en strategi. Som jag tolkade det så har man för att försöka bredda genbasen begränsat antalet avkommor per hanhund. Det man då skulle åstadkomma var att flera hundar användes i avel så att mer gener togs till vara. Man efterlyste också äldre oparade hanar för att försöka ta vara på dess gener, Mic och Mac var två hanar som man sökte aktivt. Anledningen till det var att de var ensamma kvar efter en founder och om de inte användes så skulle hela det "genpaketet" försvinna ur rasen. En annan sak man tänkte på var generationsintervallet d v s att man skulle använda hanarna med försiktighet och spara på dom så att generationerna skulle följas åt.

Människor med stor kunskap och erfarenhet har med bra underlag tagit fram en rasspecifik avelsstrategi för att förbättra rasens situation. Strategier ska naturligtvis utvärderas och det är på gång i denna stund. Jag tror verkligen på det här d v s att för att man ska kunna förbättra saker så måste man ha en central styrning, strategi och utvärdering. Det låter säkert storebrorsaktigt men det är inte det som är poängen. För att kunna driva saker framåt så är det i mina ögon så det måste gå till. En samordning helt enkelt. Har man en situation där folk med egenintressen beslutar hit och dit så kommer man inte någon stans. Det sker ingen utvärdering annat än i stugorna och kunskapen blir personlig och inte vetenskaplig på något sätt. Gynnar enskilda istället för rasen som helhet.

Alltså börjar man med att lägga upp en strategi helt enkelt och sedan utvärdera den, utifrån resultatet korrigera och förbättra. Strategin i sig får grunda sig på tidigare kunskap. Rasen är ung och när man ska börja arbeta med dess framtid får man till att börja med luta sig mot andra rasers erfareneheter och utifrån det titta på vår ras problematik. Självfallet har vi inte sanningen i och med att vi börjar med något. Vi kommer säkerligen att få ändra inriktning och spår ett flertal gånger innan vi hittar rätt. Men återigen man måste börja någonstans, utvärdera och förbättra. Det är för mig enda sättet att kunna gynna rasen i sin helhet, det kommer att ta tid såklart men någon klok person sa en gång att livet inte är ett mål utan en vandring


Ibland blir man trött och måste vila en stund

Inga kommentarer: