tisdag 16 februari 2010

Inavelsstatistik

Har börjat uppdatera mitt exceldokument. Spännande och glädjande nyheter avseende inavelsstatistiken.

Det enda som hade försämrats var förhållandet tik/hane. Det optimala vore såklart om lika många hanar som tikar användes i avel. Förutsatt att vi inte använder så många helsyskon så skulle vi då få absolut störst genetisk spridning och den stora genetiska förlusten är ju ett av rasens problem. Genomgång av den genetiska förlusten år 2004 visade att vi förlorat 83% av vårt genetiska material sedan inmönstringen 1987. Det gäller alltså att verkligen att förvalta de gener vi har kvar, se till att vi använder mentalt sunda, rastypiska hundar med friska gener och försöka få så stor spridning som möjligt.

I år hade förhållandet tik/hane ökat från fjolårets 1,36 tikar per hane till 1,55 tikar per hane. Små siffror så dom kan var lite kluriga att greppa, optimalt är alltså 1,0. Man kan för att få en uppfattning jämföra med då matadoraveln var som störst 1991 och vi då låg på ett tal av 2,27. Sedan dess har aktiva åtgärder vidtagits för att minska matadoraveln vilket självfallet är av stor vikt för att minska den gentiska förlusten och siffran har gått nedåt förutom då i år då den vänder uppåt igen. Anledningen är såklart att några hanar används till många tikar. En hane har fått sex kullar, två hanar fem kullar vardera och en hane fick fyra kullar. Förlusten kommer sig då av att vi får fler hundar som har samma genmaterial till hälften istället för att dessa hundar hade haft olika material från andra hanar vars gener vi då också tagit rätt på.

I övrigt var det idel goda nyheter i årets inavelsstatistik. En låg inavelsgrad generellt i rasen är ju en förutsättning för att vi ska slippa drabbas av inavelssjukdomar och friska hundar står nog högst upp på önskelistan för alla uppfödare.

2009 registrerades 163 valpkullar med 672 valpar jfm 2008 då det registrerades 149 kullar 624 valpar. Inavelsgraden har sjunkit och är nu den klart lägsta hittills med ett genomsnitt på 1,65% jfm 2,26% 2008. Hela 44,8% av kullarna eller 73 st låg på en inavelsgrad under 1% alltså nästan hälften, 23,3% eller 38 kullar låg på en inavelsgrad på mellan 1,0 och 2.0%. Tillsammans 68,1% alltså två tredjedelar av kullarna med en inavelsgrad på under 2.0%, hurra! Endast 2 kullar eller 1,2% översteg SKK:s tillåtna inavelsgrad på 6,25% också klart lägst hittills jfm 7 kullar eller 4,7% i fjol. Verkligen superbra och man blir så otroligt glad över allt det arbete alla fantastiska uppfödare lägger ned för att bidra till den genetiska spridningen i rasen.

Jag återkommer med nytt inlägg när HD statistiken är klar. Nu från datans värld tillbaka till valpmyset i lådan, den absolut mest fantastiska aspekten av avelsarbete, små mysiga, pigga, underbart härliga valpar......

8 kommentarer:

Anki sa...

Spännade statistik och viktig. Du är så otroligt duktig och engagerad och vi är så glada att du finns för vår ras. Tack för det. Bra jobbat!!!

Gabbi sa...

En liten kommentar:
Du skrev:
"Översteg SKK:s tillåtna inavelsgrad på 6,25%".
Det är inget krav. Det är en rekommendation från SKK. Man bryter alltså inte mot SKKs regler genom att göra en kombination med en inavelsgrad på mer än 6,25%.
Enormt viktigt att skilja på de två begreppen. Krav och rekommendation alltså.

King sa...

Alltid lika spännande! Inavelsgraden är lite lurig tycker jag, King har osäkert då han han har inmönstrat i sin stamtavla.
Men tittar man på en helsyskonparning hamnar inavelsgraden på 25% och använder man sedan den hunden på en "vanlig" tik så kan då en valp hamna på 2%?
Som vanligt mycket olika faktorer att ta hänsyn till....
Krama & klappa på underverken ifrån mig!

Anonym sa...

Bra att inavelsgraderna sjunkit så mycket. Men en liten kommentar. Du skriver som om helsyskon har samma genuppsättning, men så är det ju inte.. Alla valpar i en kull har visserligen samma föräldrar, men har ju var och en en unik genuppsättning. Alla ärver ju olika anlag från sina föräldrar. Det bästa för avelsbasen vore om så många hundar som möjligt användes i aveln, men att de inte får så många avkommor vardera.

Lena sa...

Ha ha, näää det är nog din egen tolkning. Om det är ordet genmaterial du tänker på så är det ju definitivt inte samma sak som genuppsättning eller anlag. Självklart kan/har helsyskon olika anlag om man nu inte är enäggstvillingar. Men det finns ju också skäl till att helsyskon inte ska para sig med varandra.

Anonym sa...

Ja, det var min egen tolkning.Och den var visst fel. Sorry!Men jag menade inte att man skulle para syskon iaf. Bara för att jag inte kan så mycket än behöver du inte skratta. Jag försöker lära mig, så det är därför jag bla läser din blog. Jag ska bli uppfödare sen om några år. Fast jag ska ha en annan ras (Kinesisk nakenhund):)
/Jen

Maria sa...

Vilken intressant o viktig läsning!! Toppen att du gräver o håller oss underrättade Lena!!
Måste ju passa på o skriva att valparna blir ju bara sötare o sötare, helt underbara!
Ha de toppen!

Ida sa...

Hej, klickade mig fram hit, otroligt söta valpar,såg en kul i sommras då vi va och hälsade på innan vi skulle hämta våran lilla hund!

Hoppas att ni har det super bra!:)

Kramar Ida Holmström