måndag 13 juli 2009

Soppkoket

Efter att avelskommitén godkänt ansökan om hälsoprogram och detta därmed är ett faktum har bloggandet fått ny fart. Å hej å hå. Vad ska man säga om det då? Ja det hjälps inte men nog är det underhållande. Det första man kan konstatera är att dom är ett fåtal. Samma personer förekommer i samtliga bloggar. Att det endast är en liten klick var väldigt tydligt om man var på årsmötet, en klar majoritet som var för hälsoprogram och ett par enstaka som hade ett par frågor om detsamma.

Årsmötet ja, det beskrivs en hit och en dit. Det är ju intressant särskilt som dom flesta som skriver om det inte verkar varit närvarande och ändå har så mycket och så tillförlitlig (?)information om det. Ännu intressantare är att dom som säger sig varit där inte yttrade ett ord på mötet men efter detta blivit väldigt talföra. Min uppfattning är att det var ett rätt stillsamt möte. Dagordningen avhandlades punktvis och korrekt. Inkorrekt är dock det påstående som florerar lite här och var att motionen om hälsoprogram röstades igenom. Det blev inte någon omröstning eftersom att ingen önskade votering utan motionen antogs av ett enhälligt möte. Det var ju bra för vår del eftersom det bara var tre av oss som skickat in motionen som var närvarande.

Nästa sak jag kan konstatera är att det inte verkar som om det egentligen finns några reella argument mot hälsoprogram. Åtminstone har då inte jag sett några. Ja vad ska man göra? Tja man får väl koka soppa på en spik då, det vill säga hitta på lite. Och det är nu som dom spännande konspirationsteorierna kommer smygande runt hörnet. Det skrivs om hemliga inavelskoefficienter, hemliga stamböcker, bakomliggande maktkonspirationer, fiffel med handläggningen, uppvigling av oskyldiga, ja det finns visst inte några gränser för hur nervkittlande det kan bli. Wow, Agatha Cristie, Steve Mc Lean och Stephen King kan slänga sig i väggen, här finns "verklighetens" pusseldeckare, maktintriger och skräckhistorier. Med massor av fantasi bakar man in små detaljer för att för läsaren avslöja lagom mycket så att man kanske ändå kan gissa vem skurkarna är. Rätt sött faktiskt.

Lägger man sedan till sin soppa en rejäl nypa kverluansparanoia och förföljelsemani så blir det genast lite grövre och inte lika gulligt men å andra sidan så blir det dessto påtagligare hur tokigt det hela är. Med en gnutta kritisk granskning så talar texterna för sig själva. Det är svårt att förstå att det är vuxna människor som kallar sina medmänniskor för än det ena och än det andra men så verkar faktiskt vara fallet.

Det sista konstaterandet för dagen får bli ett ordspråk. Det finns ju en hel bunt sådana som passar in men idag föll jag för en gammal goding som osökt pockar på när man läser om alla hemskheter som påstås försigå bakom lykta dörrar och allt vad alla vi .......... har gjort i samband med ansökan om hälsoprogram. Efter sig själv dömer man andra.

Det finns bättre sätt att roa sig på

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt och sorligt. Oavsett om man var förespråkare eller motståndare till hälsoprogrammet kan man inte låta bli att faktiskt bli ledsen när man läser andras och även din blogg. Det pikas hit och dit, påhejjas och byggs på. Ni är alla rätt duktiga alla på detta. Alla är lika kolsupare i denna debatten. Börjar bli oerhört barnsligt nu...

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lena sa...

Håller helt med dig, jättetrist. Har du följt bloggen har du säkert förstått att det är just en debatt i sak jag försök få till stånd. Men istället för sakargument för eller emot hälsoprogram så finner man av påhopp på människor som under årtionden lagt ned hela sin själ och mycket av sin tid på rasen.

Att lämna anonyma kommentarer kanske är moget och obarnsligt men jag tycker ändå att det är synd att du känner att du måste vara anonym. Sina åsikter ska man inte behöva skämmas över.

Kristina sa...

Du efterlyser reella argument för att inte vilja ha ett hälsoprogram. Jag har en teori angående varför folk inte vill ha hälsoprogram, kan det vara så enkelt att dessa människor inte vill lägga ut en massa pengar på inköp av en hund som de därefter är tvungna att hd-röntga och sen kanske får dåliga resultat på röntgen och därigenom inte kan ta valpkull efter sin hund? Det blir i såna fall mycket pengar som går till spillo enligt deras synsätt.

Men man måste se till rasens och även den enskilda hundens bästa, därför anser jag det en självklarhet att hd-röntga hunden och om den har dåliga höfter ska man inte avla på den oavsett hur vacker man tycker den är, sen är det vår skyldighet att förkorta hundens lidande om den har grava höftledsfel.

Själv anser jag att det är jättebra med ett hälsoprogram. Vi kan ju bara se på hur sönderavlade många raser är idag, med hälsoprogram kanske vi kan mota olle i grind och slippa ökande del höftledsfel i framtiden.

En självklarhet för alla som föder upp hundar borde vara att hd-röntga hundarna och om de inte röntgar dem borde de upplysa sina valpspekulanter om att hundarna inte är hd-röntgade i ett mycket tidigt skede.

Till slut håller jag fullständigt med dig om att man kan bli otroligt leds (och även ledsen) över människors beteende gentemot varandra, det verkar som om vänlighet är något fult och icke önskvärt idag. Men vi blir ju matade med diverse förnedringssåpor med mera dagligen dags så det kanske inte finns något annat att vänta sig. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på hundarna, de är rakt på sak och gör upp och förlåter varandra i nästan ett och samma andetag.

Mvh Kristina

Anonym sa...

Debatten pågår för fullt både på kilhults sida och på ulvus sida. Det vet du nog mycket väl. Så bara dyk in där och svara på de motargumenten som finns på hälsoprogram. Good luck...

Lena sa...

På de bloggar jag läst så finns en massa frågeställningar runt RAS och rasklubbens avelsstrategier men inte ett enda argument mot att röntga hundar. Det enda försöket jag sett är någon som skrev att man inte vill utsätta gamla hundar för sedering. Märkligt resonemang, är hunden i sådant dåligt skick att den inte av hälsoskäl inte klarar en lindrig sedering för röntgen så ska man inte utsätta den för den ansträngningen en parning innebär.

Övrig argumentation handlar om restriktion av avelsdjur och då hälsoprogramet inte innehåller några sådana så har man antingen inte förstått vad det innebär eller saknar argument och därför pratar om helt andra saker.

Anonym sa...

Men det är ju själv rasklubben som gått ut med att äldre oanvända hanar med betydande gener inte behövs röntgas för att få användas i avel. Just för att man är rädd för riskerna med sederingen. Konstigt argument det också. Talar lite emot sig själv. Att då behövs det plötsligt inte röntgas. Tänk om den har Hd fel då. Generna sprids ju knappast sämre för att hunden blivit gammal. mmmmmm känns lite oigenomtänkt det där...

Lena sa...

Precis det här jag menar. Argument som handlar om RAS och rasklubbens rekomendationer. Vad har det med hälsoprogram att göra? Ska man nu diskutera RAS så är den under utvärdering och då kommer självfallet även ovan ifrågasatta strategier att utvärderas och revideras.

Mia sa...

Men att inte längre kunna använda gamla värdefulla oanvända hanar som rasklubben har efterfrågat och som inte ska behövas utsättas för en hd röntgen har väl i allra högsta grad med ett hälsoprogram att göra. I och med hälsoprogrammet är det numera stopp med det.
Så det är väl ett argument mot hälsoprogrammet. Sen huruvida bra den regeln är/var och hur igenomtänkt det är, är däremot något man kan diskutera med rasklubben.
Vem som har rätt och vem som har fel eller om alla har rätt och bra åsikter kan diskuteras i oändlighet och den andra kan inte övertyga den andra heller.

Lena sa...

Håller med dig, alla har rätt till sin åsikt. Självklart respekterar jag dem som inte vill ha hälsoprogram. Det jag har svårt för är alla barnsliga personangrepp istället för reeella argument och sakdisskussion.

Avseende de gamla hanarna. Som jag skrev tidigare så ska man nog inte utstätta en hane för den påfrestning en parning innebär om han är i så dåligt skick att han inte klarar en lättare sedering som krävs för röntgen. Därför tror jag det ger sig självt.