tisdag 23 juni 2009

2010-01-01

Kommer hälsoprogrammet att träda i kraft. Igår kom avelskommiténs senaste protokoll ut:

"Förelåg ansökan från special-/rasklubb med underlag. Förelåg även skrivelse från en grupp uppfödare som ifrågasätter beslutet att ansöka om hälsoprogram. Beslöt AK efter diskussion att bifalla ansökan med anmodan till klubben att se över sina avelsrekommendationer och krav för valphänvisning så att dessa inte inverkar menligt på möjligheten till en bred avelsbas. AK betonar att hälsoprogrammets krav även omfattar utländska djur. Hälsoprogrammet träder ikraft 2010-01-01. I samband med beslutet framhöll AK vikten av att rasklubben gör en kraftig informationsinsats. "

Det här innebär ju inte några restriktioner via SKK utan endast att hundarna måste vara röntgade innan parning med registrerat resultat för att man ska få registrera valpkullen. I praktiken kan man alltså avla på precis samma hundar som tidigare men man kommer att veta vilket HD status som hundarna har. För mig är det obegripligt varför det skulle vara en nackdel. Har man en hund som man avlar på och sedan röntgar den så är det ju ändå samma hund. Tyckte man innan att den var en värdefull avelshund som oröntgad så borde den ju ha det även som röntgad. Skillnaden ligger ju bara i att man vet och kunskap kan man inte få för mycket av. Sen vad man väljer att göra med den är ju upp till var och en. Tror att dom som tidigare följt RAS och rasklubbens rekomendationer fortsätter med det och dom som inte gjort det kör sitt race. Är man övertygad om att hunden inte lider av HD så kan det rimligtvis inte spela någon roll att man istället för att låta bli att röntga kommer att veta att det är det man avlar på.

Det jag tror att motståndarna till hälsoprogram inte inser är att det kommer att gynna oss alla. Man kommer att ha betydligt förbättrade möjligheter till utvärdering och därmed också få fram relevanta data. En evidensbaserad grund för oss alla att luta oss mot. Jag tror mycket av rädslan ligger i att man kommer att man personligen kommer att få så många djur utslagna ur aveln men enligt ovanstående resonemang så stämmer det ju inte. Valmöjligheten kvarstår ju. Det vi däremot får är möjlighet att välja istället för att famla i blindo och det gäller ju oss alla, både uppfödare och valpköpare.

"Förelåg även skrivelse från en grupp uppfödare som ifrågasätter beslutet att ansöka om hälsoprogram." En av personerna som skrev under den skrivelsen har skickat mig en kopia, förstår inte riktigt varför men dom kanske tyckte att jag behövde en. Intressant med den skrivelsen för min del var egentligen bara det att över hälften av de som skrivit under inte finns på rasklubbens uppfödarlista d v s dom följer inte rasklubbens rekomendationer, flera är dessutom inte ens medlemmar i rasklubben. Förstår inte riktigt varför man skriver på en skrivelse till en rasklubb man inte är medlem i.

Avelskommitén biföll ansökan. För mig innebär det att de skäl till protesten som angavs i skrivelsen bedömdes som inte tillräckligt relevanta eller som redan besvarade i rasklubbens ansökan.

Ytterligare fyra ansökningar om hälsoprogram fanns på dagordningen men det var endast denna som bifölls. Så otroligt stolt över att tillhöra en rasklubb som lyckades åstadkom bifall i något så viktigt. Jag är också övertygad om att rasklubben för dansk/svensk gårdshund i framtiden kommer att räknas till pionjärerna då det gäller att driva kunskapen om genetiska sjukdomar inom den egna rasen framåt. Självfallet gäller det inte bara HD.




Syrenbersån i full blom

Inga kommentarer: