tisdag 16 februari 2010

Inavelsstatistik

Har börjat uppdatera mitt exceldokument. Spännande och glädjande nyheter avseende inavelsstatistiken.

Det enda som hade försämrats var förhållandet tik/hane. Det optimala vore såklart om lika många hanar som tikar användes i avel. Förutsatt att vi inte använder så många helsyskon så skulle vi då få absolut störst genetisk spridning och den stora genetiska förlusten är ju ett av rasens problem. Genomgång av den genetiska förlusten år 2004 visade att vi förlorat 83% av vårt genetiska material sedan inmönstringen 1987. Det gäller alltså att verkligen att förvalta de gener vi har kvar, se till att vi använder mentalt sunda, rastypiska hundar med friska gener och försöka få så stor spridning som möjligt.

I år hade förhållandet tik/hane ökat från fjolårets 1,36 tikar per hane till 1,55 tikar per hane. Små siffror så dom kan var lite kluriga att greppa, optimalt är alltså 1,0. Man kan för att få en uppfattning jämföra med då matadoraveln var som störst 1991 och vi då låg på ett tal av 2,27. Sedan dess har aktiva åtgärder vidtagits för att minska matadoraveln vilket självfallet är av stor vikt för att minska den gentiska förlusten och siffran har gått nedåt förutom då i år då den vänder uppåt igen. Anledningen är såklart att några hanar används till många tikar. En hane har fått sex kullar, två hanar fem kullar vardera och en hane fick fyra kullar. Förlusten kommer sig då av att vi får fler hundar som har samma genmaterial till hälften istället för att dessa hundar hade haft olika material från andra hanar vars gener vi då också tagit rätt på.

I övrigt var det idel goda nyheter i årets inavelsstatistik. En låg inavelsgrad generellt i rasen är ju en förutsättning för att vi ska slippa drabbas av inavelssjukdomar och friska hundar står nog högst upp på önskelistan för alla uppfödare.

2009 registrerades 163 valpkullar med 672 valpar jfm 2008 då det registrerades 149 kullar 624 valpar. Inavelsgraden har sjunkit och är nu den klart lägsta hittills med ett genomsnitt på 1,65% jfm 2,26% 2008. Hela 44,8% av kullarna eller 73 st låg på en inavelsgrad under 1% alltså nästan hälften, 23,3% eller 38 kullar låg på en inavelsgrad på mellan 1,0 och 2.0%. Tillsammans 68,1% alltså två tredjedelar av kullarna med en inavelsgrad på under 2.0%, hurra! Endast 2 kullar eller 1,2% översteg SKK:s tillåtna inavelsgrad på 6,25% också klart lägst hittills jfm 7 kullar eller 4,7% i fjol. Verkligen superbra och man blir så otroligt glad över allt det arbete alla fantastiska uppfödare lägger ned för att bidra till den genetiska spridningen i rasen.

Jag återkommer med nytt inlägg när HD statistiken är klar. Nu från datans värld tillbaka till valpmyset i lådan, den absolut mest fantastiska aspekten av avelsarbete, små mysiga, pigga, underbart härliga valpar......

fredag 12 februari 2010

Action...

Fyra veckor och nu är det full rulle. Dom är bara för härliga hela bunten. Börjat ploppa ur lådorna. I morse när jag vaknade så hade Fellow smitit ur lådan och lagt sig i bädden nedanför sängen. Hade legat och diat mamma hela natten, herregud han måste trott att han kommit till himlen, alla dessa tuttar bara till mig YES. Skrattade så jag tjöt, vilken filur, åh så nöjd han var. Han var minst sagt fyrkantig, så full i magen att han darrade i knäna när han ställde sig upp. Dom är så ljuvliga.... Igår kväll gick jag förbi tvättstugan, vad konstigt det såg ut i lådan, kollade och där hade min näst äldsta Jonathan knosat ned sina 190cm och låg och mös med valparna, vi njuter så av dem allihopa.

Elo på tur....
Jazz knatar runt lite....
Echo vill uuuuuuup...
Freja till attack....
Asla på väg ut....
Harry in action...
Men släpp ut oss...
Valpmys... 190cm Jonathan som knosat ned sig i lådan...
åNirå på väg...
Rune anfaller...
Idun fick nåt äckligt i munnen....
Idun viskar till syrran Finest
Kiwi är ett födgeni....
Feeling vill också upp...
Vem gapar störst, Finest och Idun
Haaalllååååå...... Finest och Rune

Jag har en plan syrran.... Idun och Kiwi

Mmmmm man kan inte få nog av dem.....